Εργαλεία

Οδηγός αγοράς δραπάνων

Οδηγός αγοράς δραπάνων.

Ηλεκτρικό κατσαβίδι ή κρουστικό δράπανο;

Ένα ηλεκτρικό κατσαβίδι ή κρουστικό δράπανο θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εργαλειοθήκης σας. Είναι κατάλληλα για διάφορες εργασίες όπως η συναρμολόγηση επίπλων, η κατασκευή φράχτη ή ενός υπόστεγου, αλλά και μικρότερες εργασίες, όπως τοποθέτηση γάντζων και σύσφιξη εξαρτημάτων.

Πριν ξεκινήσετε!

Είναι σημαντικό να σκεφτείτε πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το ηλεκτρικό κατσαβίδι πριν αγοράσετε. Τα ηλεκτρικά κατσαβίδια χρησιμοποιούνται σε όλες τις οικιακές εργασίες, αλλά για να τα αξιοποιήσετε στο έπακρο και να τα χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια, θα πρέπει να γνωρίζετε το υλικό στο οποίο θα εργαστείτε. Για παράδειγμα, θα είναι ξυλεία, γυψοσανίδα mdf, τοιχοποιία ή  σκυρόδεμα; Σκεφτείτε τη διάρκεια των συγκεκριμένων εργασιών για τις οποίες θα χρησιμοποιήσετε το κατσαβίδι σας. Εάν πρόκειται να το χρησιμοποιείτε για μεγάλες χρονικές περιόδους, αναζητήστε όσο το δυνατόν πιο άνετα και ελαφριά.

Τύποι δραπάνων

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες εργαλείων με δυνατότητα βιδώματος. Εργαλεία τα οποία έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό το βίδωμα και συμπεριλαμβάνουν τα ηλεκτρικά κατσαβίδια και τα κρουστικά δράπανα ή εργαλεία τα οποία διαθέτουν πρόσθετες λειτουργίες.

Ηλεκτρικό κατσαβίδι

Χρησιμοποιήστε το σε μικρές εργασίες στο σπίτι όπως, κρέμασμα κάδρων και συναρμολόγηση επίπλων και σε υλικά όπως μαλακή ξυλεία και γυψοσανίδες. Λόγω μεγέθους, είναι ιδανικά για μεταφορά και αποθήκευση.

Κρουστικό δράπανο

Όταν πρόκειται για πιο απαιτητικές δραστηριότητες, όπως η κατασκευή επίπλων ή οικοδομικές εργασίες, τότε ένα ισχυρό κρουστικό δράπανο είναι η ασφαλής επιλογή. Τα κρουστικά δράπανα εφαρμόζουν επιπλέον πίεση μέσω κρούσης, με αποτέλεσμα την ταχύτερη διάτρηση σε πυκνότερα υλικά.

Τροφοδοσία

Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η τροφοδοσία. Μπαταρία ή καλώδιο; Τα εργαλεία μπαταρίας σας επιτρέπουν την εργασία σε δυσπρόσιτες περιοχές ή σε τοποθεσίες όπου δεν υπάρχει παροχή ρεύματος. Τροφοδοτούνται από επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, συνήθως Ιόντων Λιθίου (Li-ion), των οποίων η ισχύς μετριέται σε volt (V). Όσο αυξάνεται η ισχύς, αυξάνεται και η ροπή άρα και η δυνατότητα διάτρησης. Η χωρητικότητα τους μετριέται σε amp hours (Ah). Η διάρκεια λειτουργίας αυτών των εργαλείων εξαρτάται από την χωρητικότητα της μπαταρίας και τον τύπο εργασίας καθώς εφαρμογές που απαιτούν περισσότερη ενέργεια θα έχουν αντίκτυπο στην διάρκεια της χρήσης μέχρι την τελική αποφόρτιση.

Τα εργαλεία με καλώδιο συνδέονται απευθείας στην παροχή ρεύματος έχοντας ως συνέπεια την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη εργασία. Η ισχύς τους μετριέται σε watt (W) και είναι συνήθως πιο ισχυρά από τα αντίστοιχα της μπαταρίας και είναι κατάλληλα για πιο απαιτητικές εφαρμογές, όπως οικοδομικές, ηλεκτρολογικές ή υδραυλικές εργασίες.

Χαρακτηριστικά

Τα ηλεκτρικά κατσαβίδια και τα κρουστικά δράπανα διαθέτουν πλειάδα χαρακτηριστικών και ρυθμίσεων οι οποίες σας διευκολύνουν να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας και θα πρέπει να συνυπολογίσετε όταν επιλέγετε ένα εργαλείο. Χαρακτηριστικά όπως ή ροπή, η ταχύτητα περιστροφής, το μέγεθος και ο τύπος του τσόκ (δυνατότητα ταχείας απελευθέρωσης), κλείδωμα της ατράκτου, το σχήμα της λαβής και φωτισμός LED.

Παρελκόμενα

Όταν αγοράζετε ένα ηλεκτρικό κατσαβίδι ή κρουστικό δράπανο είναι πιθανόν να χρειαστείτε υλικά όπως αποσπώμενες μύτες διαφόρων μεγεθών, επιπλέον μπαταρίες και φορτιστές, προέκταση καλωδίου (μπαλαντέζα) καθώς επίσης και εξοπλισμό ατομικής προστασίας όπως γάντια και γυαλιά.