Βάψιμο

Βάψιμο το σωστό είδος χρώματος για κάθε χώρο

Το χρώμα είναι ένα υλικό, συνήθως υγρής μορφής, που προσφέρει στις επιφάνειες προστασία από τη φθορά που δημιουργεί ο ήλιος, οι κακές καιρικές συνθήκες, η υγρασία, η σκουριά, τα χημικά, οι ρύποι και η σκόνη. Συγχρόνως, τις διακοσμεί και τις ομορφαίνει. Μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση των ανθρώπων σε έναν χώρο, ανάλογα με την απόχρωσή του, να «μεταβάλλει» τις διαστάσεις του, να τον «φωτίσει» μα και να «δέσει» μεταξύ τους όλα τα διακοσμητικά του στοιχεία.

 

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες χρωμάτων. Πάμε να τις γνωρίσουμε, για να κάνετε πάντα τη σωστή επιλογή ανάλογα με την επιφάνεια που θέλετε να βάψετε.

 

Χρώματα εσωτερικής χρήσης

 

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όλων των ειδών τα πλαστικά χρώματα. Εφαρμόζονται σε τοίχους και ταβάνια και χαρακτηρίζονται από την υψηλή τους καλυπτικότητα, το εύκολο άπλωμα και την αντοχή τους στο συχνό πλύσιμο. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες και ανάλογες τιμές.  Εδώ εντάσσεται και το υδρόχρωμα.

 

Χρώματα εξωτερικής χρήσης

 

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν αρχικά τα ακρυλικά χρώματα. Εφαρμόζονται κυρίως σε επιφάνειες από σοβά ή μπετόν. Έχουν υψηλή καλυπτικότητα, αντοχές στις εναλλαγές των καιρικών συνθηκών και τους ρύπους και είναι ελαστικά και σκληρά. Είναι απλά ακρυλικά ή ακρυλικά-μονωτικά χρώματα ή αλλιώς στεγανωτικά, που παρέχουν υδρομόνωση, θερμομόνωση ή και τα δύο. Εδώ ανήκουν και τα τσιμεντοχρώματα που είναι τα πιο ανθεκτικά για τις τσιμεντένιες επιφάνειες.

 

Αστάρια τοίχων

 

Είναι υποστρώματα που προετοιμάζουν την επιφάνεια να δεχτεί το τελικό χρώμα. Είναι ακρυλικής βάσης  και κυμαίνονται από απλά, έως μονωτικά-αντιαλκαλικά.

 

Χρώματα για ξύλινες επιφάνειες

 

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι ριπολίνες ή αλλιώς λαδομπογιές και τα βερνικοχρώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε ξύλο και σε μέταλλο που συνοδεύονται συνήθως από αστάρι βερνικοχρωμάτων ή αλλιώς βελατούρα. Εδώ ανήκουν και τα σπρέι βαφής χρώματος και τα σπρέι κιμωλίας που δίνουν παλαιωμένη-αντικέ (vintage) όψη.

 

Χρώματα για μεταλλικές επιφάνειες

 

Εδώ έχουμε βερνικοχρώματααντισκωριακάή και απλά, αποκλειστικά για μεταλλικές επιφάνειες με τα ανάλογα αστάρια βερνικοχρωμάτων. Και οι ριπολίνες ή αλλιώς λαδομπογιές για ξύλο και μέταλλο μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως και τα σπρέυ χρώματος και τα σπρέυ κιμωλίας.

 

Όταν βλέπουμε την ένδειξη «νερού» όπως βερνίκι νερού, ριπολίνη νερού, χρώμα νερού, καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για το μέσο αραίωσης του προιόντος. Δεν αραιώνουμε με διαλύτη, αλλά με νερό.